BOBATH KONCEPT

To je individualni terapeutski pristup koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je na rješavanje problema osobama koje imaju teškoće u funkciji, držanju ili kretanju radi oštećenja u centralnom živčanom sustavu (moždani udar, povrede glave, Multipa skleroza, Parkinsonova bolest..)

Samim pregledom i procjenom pacijentovog statusa dobivamo uvid u stanje mišićnog tonusa, reakcije balansa, kvalitetu aktivnosti dnevnog života te postojanje asociranih reakcija i kompenzacijskih aktivnosti.

Tehnika tretmana se bazira na podraživanju normalnih funkcionalnih pokreta koji su potrebnu za reedukacije redovitih aktivnosti u svakodnevnom životu te je usmjerena na smanjenje spazma i rješavanju problema asociranih reakcija.

Cilj tretmana je optimalno poboljšati izvođenje dnevnih aktivnosti (samozbrinjavanje, produktivnost, slobodno vrijeme.)

Svaki čovjek ima potencijal za poboljšanje kretanja tako da izaberemo položaj, aktivnosti i tehnike koji njihovim motoričkim sposobnostima najbolje odgovaraju. Terapeut radi zajedno s pacijentom, daje jasne informacije i uči ga iznova ili poboljšava izvođenje određenih pokreta i aktivnosti.