McKENZIE METODA MEHANIČKE DIJAGNOZE I TERAPIJE

KINESIOTAPING

To je rehabilitacijska tehnika koja koristi specijalnu elastičnu traku sa terapijskim biomehaničkim djelovanjem. Upotreba KT omogućava optimalne rezultate kod tretiranja mišićnih poremećaja, smanjenja limfedema i boli te korekcije zglobnih nepravilnosti. Koristi se u različitim segmentima fizioterapije te kao pomoć drugim rehabilitacijskim metodama u cilju boljih terapijskih učinaka.

KT metodu je utemeljio u Japanu dr.Kenzo Kase koji je na temelju vlastitog kliničkog iskustva utvrdio da su uzroci mnogih bolova rezultat međusobno narušenog sklada između funkcije mišićnog tkiva i zglobnih struktura te nesrazmjera snage i fleksibilnosti. KT trakama se pokušava izbalansirati nesklad između tih struktura.

Funkcije K-tapea su: 1. Poboljšanje funkcije mišića

  1. Pomaže kod eliminacije limfedema i hematoma
  2. Smanjuje bol na način da preko kože utječe na receptore za bol
  3. Korekcija kod zglobnih nepravilnosti

Kinesiotaping se  upotrebljava i kod djece. Najčešće je koristimo kao dodatak osnovnoj terapijskoj proceduri poglavito zbog snižavanja, ali i aktivacije mišićnog tonusa i kod smanjenja bolova i poboljšanja pokretljivosti.

Ponavljano postavljanje kinesiotapinga kroz određeno vremensko razdoblje dovodi do kontinuiranog poboljšanja statusa djeteta.

VJEŽBE S ELASTIČNOM TRAKOM

Elastična traka je vrlo pogodan rekvizit u svrhu vježbanja i jačanja mišića, poboljšanja fleksibilnosti, ravnoteže i izdržljivosti.

Vježbe s elastičnom trakom su odlične i za funkcionalni trening koji djeluje na poboljšanje refleksa, ravnoteže, posturalnih mišića, stabilnost zgloba ,te motoričkih sposobnosti koje su nam potrebne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Pravilno držanje tijela jako je važno prije i za vrijeme izvođenja vježbe.

Vježbanje s elastičnom trakom moguće je provesti za cijelo tijelo i po pojedinim skupinama mišića. Vježbe za ramena i ruke mogu pomoći u prevenciji ozljeda kao i rehabilitaciji.

Vježbe prsnih mišića i gornjeg dijela leđa omogućava bolju ravnotežu snage ovih mišićnih skupina, te doprinose boljem i korektnijem držanju tijela. Vježbe trbušnih mišića i gornjeg dijela leđa smanjuju bolnost slabinskog dijela leđa.

Jačanje mišića područja kukova i natkoljenica je važno radi stabilnosti trupa, hodanja i trčanja. Vježbe s elastičnom trakom za natkoljenice, potkoljenice i skočni zglob poboljšavaju ravnotežu, pokretljivost i snagu što je vrlo važno za hodanje.

PRIDRUŽITE NAM SE 

Medicinska gimnastika pod stručnim vodstvom specijaliziranih fizioterapeuta. Vježbamo u poslijepodnevnim satima u grupama do 10 polaznica.