Kineziterapija

FIZIOTERAPIJSKE VJEŽBE– obuhvaćaju preventivne medicinske programe (rehabilitacija posturalnih promjena),programe nakon sportskih ozljeda, trauma i postoperativnih stanja, kod ortopedskih i reumatoloških te neuroloških bolesti, kod osoba s osteoporozom, u trudnoći, nakon poroda i kod inkontinencije.

SPECIJALNE TEHNIKE:

MANUALNA TERAPIJA PO KALTENBORN/EVJENTH PRISTUPU

Pristup se temelji na specifičnom pregledu i na terapiji zglobova, mišića i perifernih živaca.

Pregledom i određenim testovima utvrđuje se uzrok smanjene funkcionalne aktivnosti zgloba ili određenog segmenta tijela.U slučaju smanjene pokretljivosti kreće se sa mobilizacijom, a kod nestabilnosti sa stabilizacijom.

Tehnike mobilizacija zgloba su trakcija i klizanje pri čemu se ne stvara pritisak na zglobnu hrskavicu, a ravnomjerno se napinje okolne zglobne strukture.Tako se postiže brži i kvalitetniji rezultat, a terapija je manje bolna.

Koriste se 4 stupnja mobilizacije. Prva dva stupnja se koriste za smanjenje bola, treći za povećanje pokretljivosti., a četvrti je manipulacijakoja se primjenjenjuje kada treći stupanj ne daje zadovoljavajuću pokretljivost.

Za terapiju mišića i ostalih mekih tkiva koriste se funkcionalna masaža(Evjenth), duboka frikcija(Cyriax), PIR(postizometrična relaksacija), istezanje i autoistezanje.

Kod hipermobilnosti segmenta koriste se specifične stabilizacijske tehnike.

Kod difunkcije perifernih živaca koriste se dekompresijske tehnike i tehnike neurodinamike(vidi pod NEURODINAMIKA)

Manualna terapija po prisupu Kaltenborn/Evjenth primjenjuje se kod ortopedskih, traumatoloških pacijenata, sportskih ozljeda, sindroma prenaprezanja, ali i kod vertebralnih te vertebrogenih tegoba.

NEURODINAMIKA

To je tehnika manualne terapije. Bavi se problematikom perifernih živaca.Disfunkciju perifernog živca (“mehanoosjetljivost”) može izazvati pritisak jedne od struktura iz njegove neposredne blizine (disk, kost, zglob, mišić, ligament, priraslica).Pritisak na živac izazove upalnu reakciju koja rezultira bolom i senzacijama poput trnjenja, smanjenog osjeta.

Ova tehnika se najčešće koristi kod protruzije/ekstruzije diska s posljedičnom lumboishialgijom ili cervikobrahijalnim sindromom, ali se koristi i kod karpalnog kanala i plantarnog fascitisa.Primjenjuje se i kod ozljeda koje mogu dovesti do pritiska na živac (prijelomi, uganuća, natučenja).

Tehnika se bazira na otkrivanju što uzrokuje pritisak na živac, a kad smo ustanovili problem kreće se sa terapijama za živac.

Terapija se sastoji od pozicioniranja i specifičnih vježbi za klizanje živca.

Pacijenta se nauči u kojem će položaju najbolje utjecati na tegobe, a kad se bol smanji rade se specifične vježbe (vježbe nisu napore i bezbolne su). Radi se o pokretanju ekstremiteta u određenom položaju. Na taj se način živčane strukture oslobađaju pritiska i živac ponovo slobodno klizi te se uspostavlja uredna opskrba krvlju, a bolovi i trnci nestaju.

Prednost ove tehnike je što se problemu pristupa vrlo rano u akutnoj fazi.

BOBATH KONCEPT

To je individualni terapeutski pristup koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je na rješavanje problema osobama koje imaju teškoće u funkciji, držanju ili kretanju radi oštećenja u centralnom živčanom sustavu (moždani udar, povrede glave, Multipa skleroza, Parkinsonova bolest..)

Samim pregledom i procjenom pacijentovog statusa dobivamo uvid u stanje mišićnog tonusa, reakcije balansa, kvalitetu aktivnosti dnevnog života te postojanje asociranih reakcija i kompenzacijskih aktivnosti.

Tehnika tretmana se bazira na podraživanju normalnih funkcionalnih pokreta koji su potrebnu za reedukacije redovitih aktivnosti u svakodnevnom životu te je usmjerena na smanjenje spazma i rješavanju problema asociranih reakcija.

Cilj tretmana je optimalno poboljšati izvođenje dnevnih aktivnosti (samozbrinjavanje, produktivnost, slobodno vrijeme.)

Svaki čovjek ima potencijal za poboljšanje kretanja tako da izaberemo položaj, aktivnosti i tehnike koji njihovim motoričkim sposobnostima najbolje odgovaraju. Terapeut radi zajedno s pacijentom, daje jasne informacije i uči ga iznova ili poboljšava izvođenje određenih pokreta i aktivnosti.

McKENZIE METODA MEHANIČKE DIJAGNOZE I TERAPIJE 

KINESIOTAPING

To je rehabilitacijska tehnika koja koristi specijalnu elastičnu traku sa terapijskim biomehaničkim djelovanjem. Upotreba KT omogućava optimalne rezultate kod tretiranja mišićnih poremećaja, smanjenja limfedema i boli te korekcije zglobnih nepravilnosti. Koristi se u različitim segmentima fizioterapije te kao pomoć drugim rehabilitacijskim metodama u cilju boljih terapijskih učinaka.

KT metodu je utemeljio u Japanu dr.Kenzo Kase koji je na temelju vlastitog kliničkog iskustva utvrdio da su uzroci mnogih bolova rezultat međusobno narušenog sklada između funkcije mišićnog tkiva i zglobnih struktura te nesrazmjera snage i fleksibilnosti. KT trakama se pokušava izbalansirati nesklad između tih struktura.

Funkcije K-tapea su: 1. Poboljšanje funkcije mišića

  1. Pomaže kod eliminacije limfedema i hematoma
  2. Smanjuje bol na način da preko kože utječe na receptore za bol
  3. Korekcija kod zglobnih nepravilnosti

Kinesiotaping se  upotrebljava i kod djece. Najčešće je koristimo kao dodatak osnovnoj terapijskoj proceduri poglavito zbog snižavanja, ali i aktivacije mišićnog tonusa i kod smanjenja bolova i poboljšanja pokretljivosti.

Ponavljano postavljanje kinesiotapinga kroz određeno vremensko razdoblje dovodi do kontinuiranog poboljšanja statusa djeteta.

VJEŽBE S ELASTIČNOM TRAKOM

Elastična traka je vrlo pogodan rekvizit u svrhu vježbanja i jačanja mišića, poboljšanja fleksibilnosti, ravnoteže i izdržljivosti.

Vježbe s elastičnom trakom su odlične i za funkcionalni trening koji djeluje na poboljšanje refleksa, ravnoteže, posturalnih mišića, stabilnost zgloba ,te motoričkih sposobnosti koje su nam potrebne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Pravilno držanje tijela jako je važno prije i za vrijeme izvođenja vježbe.

Vježbanje s elastičnom trakom moguće je provesti za cijelo tijelo i po pojedinim skupinama mišića. Vježbe za ramena i ruke mogu pomoći u prevenciji ozljeda kao i rehabilitaciji.

Vježbe prsnih mišića i gornjeg dijela leđa omogućava bolju ravnotežu snage ovih mišićnih skupina, te doprinose boljem i korektnijem držanju tijela. Vježbe trbušnih mišića i gornjeg dijela leđa smanjuju bolnost slabinskog dijela leđa.

Jačanje mišića područja kukova i natkoljenica je važno radi stabilnosti trupa, hodanja i trčanja. Vježbe s elastičnom trakom za natkoljenice, potkoljenice i skočni zglob poboljšavaju ravnotežu, pokretljivost i snagu što je vrlo važno za hodanje.

PRIDRUŽITE NAM SE 

Medicinska gimnastika pod stručnim vodstvom specijaliziranih fizioterapeuta. Vježbamo u poslijepodnevnim satima u grupama do 10 polaznica.