DENTO MYO ARTROPATSKI KONCEPT

TEMPOROMANDIBULARNI ZGLOB

Temporomandibularni zglob (TMZ) specifični je zglob zbog svog položaja, građe i funkcije. Zglob je u direktnoj vezi sa zubima, i bilo kakve promjene u zubalu (npr. nedostatak zuba, potrošenost zubnih površina, loš zagriz…), ali i loše navike (npr. škrgutanje zubima, griženje noktiju, usnice, pušenje lule…) dovode do promjena u TMZ.  Međutim, na ovaj zglob loše mogu utjecati i problemi iz njegove okoline – kronični problemi sa sinusima i sluznicom, problem s vratnom kralježnicom i posturom uopće.

Mišićni sustav je prvi koji reagira na krivi zagriz i on nastoji kompenzirati nedostatke i odstupanja. Usljed dugotrajne izloženosti situacijama koje nisu uobičajne, mišići gube sposobnost kompenzacije i započinju promjene na zglobu.

Područje zgloba je visoko inervirano i dobro prokrvljeno, što je još jedan od razloga ranije reakcije na bol.

Osim krivog zagriza, počinju se javljati i akustični znakovi u smislu krepitacije i klikova. Bilo kakve promjene oko zgloba ne smiju se zanemarivati, jer dugoročno vode prema lošem stanju zgloba.

Važnu ulogu u pristupu ovom problemu svakako čini poveznica između doktora stomatologije i fizikalne terapije. Danas postoji cijeli niz pomagala od udlaga, aparatića, korekcije nedostataka… U fizikalnoj terapiji ovisno o trenutnom problemu primjenjuje se elektroterapija, termoterapija, uz svakako veliku učinkovitost manualne terapije.

Dento myo artropatski koncept  je koncept manualne terapije, gdje se nakon pregleda zaključuje u kojem smjeru će se odvijati terapija. Tehnike duboke frikcije, funkcionalne masaže i poprečnog istezanja vrlo su učinkovite za opuštanje prenapetih mišića. Za povećanje opsega pokreta koristi se tehnika trakcije.  Za stabilizaciju samog zgloba koriste se vježbe stabilizacije.

Vrlo važna je edukacija pacijenta, jer postoje tehnike koje pacijent može izvoditi sam kod kuće, kao i vježbe koje će doprinjeti stabilizaciji tog segmenta.