NEURODINAMIKA

NEURODINAMIKA

To je tehnika manualne terapije. Bavi se problematikom perifernih živaca.Disfunkciju perifernog živca (“mehanoosjetljivost”) može izazvati pritisak jedne od struktura iz njegove neposredne blizine (disk, kost, zglob, mišić, ligament, priraslica).Pritisak na živac izazove upalnu reakciju koja rezultira bolom i senzacijama poput trnjenja, smanjenog osjeta.

Ova tehnika se najčešće koristi kod protruzije/ekstruzije diska s posljedičnom lumboishialgijom ili cervikobrahijalnim sindromom, ali se koristi i kod karpalnog kanala i plantarnog fascitisa.Primjenjuje se i kod ozljeda koje mogu dovesti do pritiska na živac (prijelomi, uganuća, natučenja).

Tehnika se bazira na otkrivanju što uzrokuje pritisak na živac, a kad smo ustanovili problem kreće se sa terapijama za živac.

Terapija se sastoji od pozicioniranja i specifičnih vježbi za klizanje živca.

Pacijenta se nauči u kojem će položaju najbolje utjecati na tegobe, a kad se bol smanji rade se specifične vježbe (vježbe nisu napore i bezbolne su). Radi se o pokretanju ekstremiteta u određenom položaju. Na taj se način živčane strukture oslobađaju pritiska i živac ponovo slobodno klizi te se uspostavlja uredna opskrba krvlju, a bolovi i trnci nestaju.

Prednost ove tehnike je što se problemu pristupa vrlo rano u akutnoj fazi.